
Wszyscy miłośnicy biwakowania, górskich wypraw, przebywania na łonie natury i długich spacerów po lesie wiedzą, że aby dobrze się czuć należy jeść zdrowo i sezonowo. Jeśli drogie posiłki w restauracjach i budki z fastfoodami wokół kempingu niekoniecznie do nas przemawiają warto zastanowić się nad zakupem kompaktowego palnika turystycznego.
Dzięki takiemu sprzętowi możemy odgrzać gotowe, zabrane z domu słoiki lub też w kilka chwil przyrządzić świeży, ciepły posiłek. Jak wybrać dobrą kuchenkę turystyczną ze sklepowej oferty? Co można przy jej użyciu i kiedy najlepiej się sprawdzi? Oto kilka porad i wskazówek.
Gotuj w plenerze – gazowa kuchenka turystyczna.
Kuchenki turystyczne to małe, kompaktowe i lekkie sprzęty, które ze względu na ich wymiary można zabrać ze sobą w każde miejsce, nawet wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo miejsca w samochodzie. Posiadają one zazwyczaj jeden lub dwa palniki, na których z powodzeniem możemy przyrządzać ciepłe posiłki tak samo jak w warunkach domowych. Wśród natury ugotować możemy ciepłą zupę, przyrządzić makaron czy smaczny niedzielny obiad lub podgrzać gotowe słoiki.
Jak działają kuchenki gazowe?
Tego typu sprzęty turystyczne są bardzo praktyczne i oszczędne – zasilane są gazem przez tak zwane kartusze jednorazowe – wystarczy połączyć go z palnikiem i zacząć przyrządzać zdrowy posiłek. Dzięki prostej, nieskomplikowanej i bezpiecznej obsłudze kuchenka sprawdzi się doskonale na wszelkiego rodzaju biwakach i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Jest to produkt wielorazowego użytku – używamy go sukcesywnie podczas każdego kolejnego wyjazdu pod namioty, dzięki czemu zaoszczędzamy sporo pieniędzy, które musielibyśmy wydać na posiłki w restauracjach. Inwestycja w kuchenkę gazową jest więc doskonałym pomysłem dla ludzi, którzy cenią sobie przebywanie wśród natury i często wybierają się na biwakowanie pod namioty.
Najnowsze komentarze